Noter er videnskaben bag parfume

Normalt så er ordet ”noter” noget som hører musikkens verden til. Men vidste du, at ordet også bliver brugt til at beskrive parfumer?

Parfumens noter er grunden til, at parfumen giver forskellig duft på forskellige tidspunkter. Når du dufter til parfumen i butikken og sprayer lidt på dit håndled, så er duften meget anderledes i forhold til den duft, som du kan dufte blot en halv time efter. Og der er forunderligt nok stadig tale om samme parfume. Endnu senere på dagen kan den igen have ændret væsentlig karakter. Så pga. noterne i en parfume, så har en parfume tre forskellige dufte i løbet af den ”levetid”.

Noterne kan deles op i tre forskellige grupper: top noter, de midterste noter og basetoner.

Top noten er, som navnet også antyder, den note som ligger øverst. Dvs. at det er den duft, som du duft, når du dufter til en parfume nede i butikken. Topnoten forsvinder dog forholdsvist hurtigt igen. Allerede efter 10-15 min. Dette er grunden til, at mange forhandlere af parfume anbefaler, at du sprayer parfume på dit håndled og derefter lader det tørre over et lille stykke tid. Denne anbefaling sker alene for, at man kan få en fornemmelse af, hvordan parfumen egentlig dufter.

Det er nemlig de midterste noter, som er den primære del af parfumen og den del, som holder i længst tid. Denne note holder i ca.. 30-45 min.

Sidst men ikke mindst, så består en parfume afslutningsvist af basenoterne. Basenoterne er ofte meget dominerende i parfumen, da det er disse duftstoffer, som sørger for, at virkningen af parfumen ikke afdamper alt for hurtigt.

På grund af disse tre noter kan du derfor få tre forskellige dufte i én parfume. Så man skal ikke lade sig narre af den første duft man møder. Du bliver overrasket.

Kilde: http://www.duftladen.dk/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>